Szép és nemes hagyományt újítana fel az Aranyhíd Polgári Egyesület.
Százöten éve Eötvös József kultuszminiszter hivatalosan elrendelte, hogy az utak mentén minden településen ültessenek fákat, a vármegyéket pedig a városok és a falvak összekötő útjai mellett kötelezte ugyanerre. Természetesen elsőként maga kezdett hozzá olyan fákkal, amelyek a vándorok szomját vagy éhét is csillapítják, például cseresznye, szilva, mandula, dió, hárs. Kiskunfélegyházán vagy Ercsiben ma is állnak a híres Eötvös sorok.

Nos, másfél évszázad múltán a benzingőzzel átjárt gyümölcs már nem vonzza az országutak vándorait, viszont az árnyék, az egészséges levegő ma legalább annyira kell, mint egykor.

Budataván létesült bevásárlóközpont sokak vásárlását könnyíti meg nemcsak árukínálatával, de tágas parkolójával is. Azonban a nyári melegben a beton dzsungel forrósága nehezen elviselhető.

Az Aranyhíd Polgári Egyesület fásítási tervével megkereste a terület tulajdonosát és az Aldi vezetőit. A felvázolt koncepció elfogadásra került, de anyagi támogatást az üzletektől nem sikerült kapnunk a tervezett program megvalósításához, ezért ezt 100% saját forrásból finanszírozzuk.
A fásítás megkezdését lehetővé tevő szerződés a felek között 2019. augusztusában kerül aláírásra.

A két parkoló-mező közt húzódó földsáv 3 m széles, és két részre oszlik. A Szabolcs utca felőli sáv 45 m hosszú, ebbe 6 méterenkénti beültetéssel 7 db fa ültethető, a felső ág 40 m hosszú, amelybe ideálisan 6 db fát lehet ültetni.

A feladatot nehezíti, hogy a parkoló közvilágítását biztosító kandeláberek is ott állnak, a földkábel pedig éppen a sáv közepén húzódik. Óvatos ásással és ültetéssel megoldható, hogy ne sérüljön a kábel, s a fák gyökérzete is „kényelmesen” elférjen, Zsemberi Imre villamosmérnök tagunk szerint.

A fa fajtájának kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kellett vennünk: legfőképp bírnia kell az aszfalt és beton felületek miatti szélsőségesen hideg és forró hőmérsékletet egyaránt. Sem a növekedése idején, sem a lombhullatáskor nem lenne szerencsés, hogy szemeteljen, a kocsikra hullva esetleges sérüléseket okozzon. Kívánalom volt a kiválasztáskor, hogy a lehullott lomb gyorsan száradjon, jól zsugorodjon.

Mindezeknek a feltételeknek a megvalósulása mellett az esztétika sem elhanyagolható szempont. Legyen tetszetős, a szemnek kellemes növény, azonban semmiképp se feledjük a legfontosabb szempontot, miszerint hűsítő árnyékkal védje az arra járókat .

Az Aranyhíd Egyesület e témában aktív egyesületi tagjai (Schildmayer Ferenc, Dukai-Nagy Gergely, Zsemberi Imre, Bogdán László, Szűcs Enikő, Mandl Ádám, Czoma Nóra, Boros László, Kiss Viktor, Dr. Szenthe Zsolt, Czompó Gábor) az egyeztetések végén, egyetértésben minden féllel, a magas kőris mellett döntöttek.

Számításaik szerint a fásítás összes költsége úgy 150 ezer forintot tesz ki. Figyelembe véve a természet törvényeit, a faültetés szakmai szabályait, a  munkák várhatóan szeptember végén kezdődnek.

A facsemeték öntözését másfél évig komolyan kell venni, az Aranyhíd Egyesületben többen már készülnek locsolókannáikkal.