„Hidat csak úgy verhetek a mában, ha a múltat
a jövővel összekötöm
Megszülettem, tehát Híd vagyok – ez biztos!
Fájón kifeszítve – gondokkal meghintve,
hogy az Élet e rövid szakaszon
rajtam a sorsommal – áthaladjon.”
Fachet Magdolna: Tettenérés – részlet

Köszöntő

Az aranyhíd a Balaton fénytüneménye. Évezredek óta kíséri a tópart lakóinak életét, tanúja a történelem eseményeinek. Napfelkelte és naplemente idején látható a Balaton felszínén, tiszta időben úgy tűnik, mintha parázslana a víz.

Mi, az Aranyhíd Polgári Egyesület tagjai Balatonalmádiban élünk, közösségünk nagy része felnőttfejjel, tudatosan választotta ezt a települést lakóhelyéül. És nem csalódtunk: szeretünk itt élni, örömmel neveljük itt gyermekeinket, itt kívánunk megöregedni. A népies megfogalmazás szerint a gyüttmentek vagy másképp a bebírók azok, akik házat vesznek egy településen, és úgy élnek, mint az őslakosok. Mi nem tagadjuk, választott hazánk Almádi, Vörösberény, Budatava, Káptalanfüred, de önszántunkból lakhelyünk érdekében kívánunk dolgozni, s együttműködni mindazokkal, akik számára Balatonalmádi fejlődése fontos. Az aranyhidat választottuk közösségünk nevéül, mert úgy gondoljuk, kifejezi céljainkat: összekötjük azokat, akik még szebbé, még kellemesebbé kívánják tenni velünk együtt városunkban az életet, a hétköznapokat és az ünnepeket.

Az Aranyhíd Polgári Egyesület alakuló közgyűlésén, 2019. március 27-én az alapszabályt 25 alapító tag hagyta jóvá. Azóta a Veszprémi Törvényszék nyilvántartásában is szerepelünk. Sokféle foglalkozást űzünk: vannak közöttünk közgazdászok, orvosok, ügyvédek, építészek, mérnökök és művészek is. Értékrendünk hasonló, melynek alapja a másik ember tisztelete, megbecsülése. Az Aranyhíd Polgári Egyesület a híd szerepét kívánja betölteni a Balatonalmádit szerető polgárok és egyéb közösségi szervezetek között. Pilléreink a szakmaiság, a tisztelet, a felelősségtudat, a párbeszéd és a hajlandóság a szolgálatra. Jean Monnet professzor szerint „Kétféle ember van. Az egyik valaki akar lenni, a másik valamit akar tenni.” Közösségünk tagjai mind az utóbbihoz tartoznak.

Abban a reményben kezdjük meg munkánkat, hogy sok hasonlóan gondolkodó társat találunk Balatonalmádiban, s együtt tehetünk jót városunkért.

Otthonról a belém nevelt becsületességet, a munkában való helytállást, a másik ember iránti tiszteletet hoztam. Folyókat cseréltem tóra: a Rába, a Duna után a Balaton partján találtam otthonra. Körmenden születtem, szívem egy része mindig is körmendi marad. Később egy budapesti vargabetűvel Almádiba kerültem, ennek már hat esztendeje. Ma már Balatonalmádinak vallom magam. Itt élek a családommal: feleségemmel és három gyermekemmel.

Életem egyik különleges fordulata volt, amikor az alakuláskor a tagok felkértek az Aranyhíd Polgári Egyesület vezetésére. Hálás vagyok a bizalomért, hogy méltónak feltételeztek erre a szolgálatra. Köszönöm nekik a sok segítséget, biztatást és türelmet. Törekszem jól sáfárkodni a rám bízott talentumokkal.

Alig telt el egy hónap az Aranyhíd Polgári Egyesület nyilvántartásba vétele óta, de létszámunk folyamatosan nő. Hálás vagyok a Teremtőnek, mert hétről hétre olyan értékes embereket küld felénk, akik úgy érkeznek közénk, mint csillagok közé a hold. A jövő remény, az időt jóságból kaptuk. Mikor eltűnnek az égről a csillagok, a Nap minden reggel felkel, amely tiszta időben arany színűre festi a Balaton vizét. Van ennél szebb csoda? Ébredj Balatonalmádi!

Czompó Gábor
elnök