Csikász Imre lépcső

Csikász Imre, fiatalon elhunyt, de fénylő tehetségű szobrászművészről elnevezett lépcső a művész egykori nyaralója mellett elhaladva köti össze a Kossuth Lajos utcát a Dózsa György és Vasgereben utcák találkozásával. A kilenc darab, egyenként hat-hét lépcsőfok alkotta szakaszokat, öt-hat méter hosszúságú kövezett járdaszakaszok választják el egymástól, melyek így kellemes sétára ösztönöznek lentről felfelé, hogy háttal a Balatonnak a Fess kompánia alkotóinak festményében gyönyörködjünk. Az lépcsők fellépő szakaszára festett kép alapszíne az a türkiz, melyet- hogy Czompó Gábort idézzem-, „a Balaton jókedvében mutat”. Ezen pedig jókedvűen futrinkák és cincérek futkároznak, vagy egy nagyfejű csajkóhoz méltón, komótosan sétálnak. Mindannyian veszélyeztetett fajok. A lépcső festői a vidám jelenettel erre is figyelmeztetnek minket.

A FESS Kompánia alkotói Szolnokról érkeztek. Vezetőjük Páncsics Edina rajztanár, aki kimeríthetetlen energiával szervezi a fiatalok kreatív és művészeti képzését szeretett városában. Alkotóműhelyük valódi közösség, ahonnan akár Firenzéig ível tanítványainak karrierje. Balatonalmádiban is az egykori tanítványokból szerveződött alkotógárda valósította meg a műveket. Tóth István tervezőgrafikus, Imrei Johanna rajztanár, festőművész, Szaniszló Gabriella építészmérnök, Csaba Attila és Bódi Vanda festőszakos hallgatók.
A lépcső átadója egy igazán kellemes őszi délután volt. A Csikász ház fügefájának tövében, egy pohár borral a kezünkben, Géczi Jánossal gondolatban ellátogattunk Rómába a szobrász műtermébe, majd Bodor Áron és Dobosi Gergely akkordjai csábítottak vissza Almádiba.

Géczi János szövege itt olvasható

GPS koordináta:
A lépcső felső része: 47°01’40.9″N 18°00’29.9″E
A lépcső alsó része: 47°01’39.6″N 18°00’33.2″E
Tulajdonos, fenntartó: Balatonalmádi Önkormányzata

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

www.veszprembalaton2023.huKöszönjük a lelkes önkénteseknek a sok munkát és támogatást!