Ars Sacra fesztivál Almádiban először

„Legyetek mindnyájan egy!”

Ars Sacra Fesztivál Almádiban először

Világhírű művészek és balatonalmádi művészeti csoportok varázsolták el négy alkalommal is a város lakosságát az Ars Sacra Fesztivál keretében. Az országban egyedülálló módon az Aranyhíd vállalta civil egyesület a 13 évre visszatekintő esemény megszervezését. Mindhárom felekezet szent helyén, az evangélikus, a katolikus és a református templomban mutatkoztak be a művészek, hogy szakrális, szent élményekkel gazdagítsák városunk lakóit.

A Szent Imre templomban Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekest, érdemes művészt és Káplán György énekművészt Tóth István orgonista kísérte. Az evangélikus templomban a Harmónia Énekegyüttest Demel Eszter vezényelte. Balatonalmádi Város Vegyeskara bűvölte el az erődtemplom közönségét. A fesztivál zárásának helyszíneként Almádi új rendezvényközpontja, a Magtár szolgált. Itt az érdeklődők személyesen is megismerhették azokat a művészeket, akik a Vers a parton nyári rendezvénysorozat keretében a három almádi strandon felvételről voltak hallhatók: Mihály Péter színművész,rendező és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő. Fölllépett még Horváth Márton Levente Erkel-díjas zeneszerző, orgona- és zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár. A veszprémi Orlandó Énekegyüttes. Városunk két polgára: Halas Adelaida színművész és Kováts Attila zeneszerző.

Mindhárom helyen verset mondott Korhencz Imola előadóművész, kivetítőn pedig Teleki Gergő Ady-versekre írt kompozícióját láthatták, hallhatták, akikről   Koszteczky László operatőr-rendező készített filmet. Mindhárman az Aranyhíd Polgári Egyesület tagjai. Teleki Gergő hároméves állami ösztöndíjjal Torontóban dolgozik, ezért személyesen nem lehetett jelen, ám fontosnak tartotta ezt az ünnepi alkalmat, így a technika segítségével idéztük meg játékát.

A rendezvényből hagyományt szeretnénk teremteni.